Video marketing

Video marketing tilt jouw content naar een hoger niveau

 

Verhoog resultaat met video’s

 Wat is video marketing?

Video marketing is het inzetten van video’s als marketingmiddel om jouw merk, bedrijf, product of dienst te promoten op internet en daarmee specifieke resultaten te behalen. Video op zichzelf is geen strategie, marketing, verkoop of doel. Het is een middel om de doelstellingen te behalen. Dit kan zijn: het verhogen van websitebezoekers, een hogere interactie of conversie op jouw website, bezoekers informeren, mensen jouw merk leren kennen of directe verkopen te realiseren.

Waarom video marketing

Video marketing is onmisbaar in de marketingstrategie. Het aandeel video’s en het kijkgedrag van video’s is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het jaarlijkse onderzoek van Wyzowl ‘State of Video Marketing’ spreekt boekdelen:

 • 86% van de bedrijven zet video marketing in, dit was in 2016 nog maar 61%
 • 86% van de marketeers merkt een stijging van verkeer naar de website door video marketing
 • 91% van de marketeers vindt video marketing belangrijker dan ooit
 • Mensen kijken steeds langer naar video’s, gemiddeld 2,5 uur per dag. In 2018 was dit nog 1,5 uur
 • 84% van de mensen zeggen overtuigd te zijn om een product of dienst te kopen door het kijken van een video
 • De gemiddelde CTR’s (Click Through Rate) van video’s waren 55%
 • 69% van de marketeers die in 2021 geen video marketing inzetten, gaan dit volgend jaar wel doen
 • 87% van de marketeers gebruikt YouTube en 87% daarvan zegt dat het effectief is
 • 99% van de marketeers die nu video’s in zetten, gaan dat volgend jaar ook doen
 • Moeten we nog doorgaan?

Video marketing is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de marketingstrategie. Deze cijfers spreken boekdelen. Ben je overtuigd om video marketing in te gaan zetten of je huidige video marketing naar een hoger niveau te tillen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Video in iedere fase van de customer journey

Video’s zijn in iedere fase van de marketingstrategie in te zetten. Misschien ben je al bekend met het See, Think, Do & Care model. Wij leggen je uit hoe je video’s kunt inzetten in iedere fase.

See

Dit is het eerste contactmoment met jouw doelgroep. Met een video trek je aandacht en creëer je merkbekendheid.

Think

In deze fase overweegt de bezoeker jouw product of dienst. Met een video overtuig je de klant met een video over de USP’s (Unique Selling Point) van het product of jouw bedrijf en laat je alle gemakken zien. Hiermee stimuleer je tot aankoop. 

Do

De bezoeker is bijna klant, want hij heeft zijn koopbeslissing gemaakt. In de Do-fase help je de klant met het afronden van zijn bestelling of een offerteaanvraag.

Care

In de laatste fase is het doel om de klant te binden aan jouw bedrijf. Help ze met instructievideo’s, tutorials en gebruikersvragen. Uiteindelijk wil je zo veel mogelijk halen uit iedere klant, ook daar kun je video’s voor inzetten.

Video distributie: marketing kanalen inzetten voor video

Eigen kanalen

Je eigen kanalen zijn gratis. Daarom is het altijd een goed idee om de video daar te posten of plaatsen. Deze kanalen moet je meenemen om meer kijkers te genereren:

Website
Grote kans dat de video op jouw eigen website komt. En terecht, alle online marketing die je inzet moet leiden tot bezoekers naar je website. Een video kan helpen om de conversiewaarde en interactie op jouw website te verhogen. Daarnaast is een video goed om de website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Hoe? Video SEO. Flysome combineert digital marketing en video marketing. Wij geven jou glashelder advies over hoe jij je video technisch moet inladen op de website, hoe deze geïndexeerd wordt en wat je allemaal moet doen voor de optimale vindbaarheid van video’s op jouw website. Op de website kun je onder andere bedrijfsvideo’s, marketing video’s, productvideo’s en klant testmonial video’s plaatsen.

Blog

Het blog staat natuurlijk ook op de website, maar heeft een andere insteek en een ander doel dan de andere pagina’s op de website, die over de producten en diensten gaan. Het blog is meestal ingestoken om verkeer te trekken, informatie te geven en bezoekers te inspireren. Hiervoor is video marketing een uitstekende toevoeging. Een groot deel van de blogs trekt nieuw verkeer aan en daarom hebben video’s op het blog een andere insteek. De video SEO-optimalisatie blijft wel hetzelfde. Wij voorzien je graag van advies op maat over de technische website-instellingen om jouw video’s het best tot zijn recht te laten komen.

E-mail

Om meer kijkers te genereren voor de video is het slim om e-mailmarketing in te zetten. Je kunt de mensen en bedrijven in jouw e-maildatabase een update sturen met een link naar het YouTube-kanaal of naar de video op de website. Dit is een effectieve manier om jouw eigen kanalen te gebruiken voor het verhogen van het aantal views. In dit geval zien wij e-mailmarketing als video marketing, omdat de video de belangrijkste content vormt en meegenomen kan worden in de e-mail.

Social media (organisch)
Video’s zijn altijd leuk om te zien voor de mensen die jouw bedrijf volgen op social media. Het zijn je fans en ze zien graag meer van je. Een kijkje achter de schermen is altijd een goed idee om op social media te plaatsen. Video’s werken goed, omdat ze de interactiviteit met je fans verhogen. Video’s genereren ongeveer 38% meer engagement dan een post met een foto. Je nieuwe video moet je dus op social media posten. Daarom is het goed om video marketing mee te nemen in de marketingstrategie.

YouTube (organisch)

YouTube is de nummer twee zoekmachine. Met alleen een video posten op YouTube ben je er nog niet. YouTube vraagt om een specifieke aanpak betreft marketing. Er zijn overeenkomsten tussen zoekmachine marketing en YouTube en social media marketing en YouTube. Het bevat optimalisatiemogelijkheden van beide kanalen. Wil jij meer uit YouTube halen? Neem contact met ons op.

Paid

Om nog meer bereik, kijkers en resultaten te behalen met jouw video’s is het aan te raden om ook paid marketing in te zetten. Je betaalt dan per klik of per 1.000 views. Zo bereik je honderden, duizenden of miljoenen mensen. Het budget bepaal je helemaal zelf. Op deze manieren kun je adverteren met een video of op een video:

Zoekadvertenties

Zoekadvertenties zijn tekstadvertenties en dus geen videoadvertenties. Je kunt ze natuurlijk wel inzetten om meer bezoekers naar de pagina te sturen waar de video op staat. Dit levert meer views op. Via Google Ads kun je deze advertenties inzetten. Wil je meer bereiken met Google Ads? Lees meer over SEA.

Display advertenties
Via het Google Display netwerk kunnen jouw banners of video’s op miljoenen websites komen te staan. Je kunt Google Display inzetten om de video over jouw bedrijf, product of dienst te distribueren. Door middel van targeting op demografie, interesses en doelgroepen komen de video’s op de juiste websites terecht.

Social Media (betaald)
Je video’s zijn ook in te zetten als social media ad. Adverteren op social media met een video vult de mix met normale advertenties goed aan. Adverteren op social media is push marketing, waarbij jij jouw videoboodschap zendt. Door specifieke targeting op jouw doelgroep kunnen ze niet meer om je heen.

YouTube ads
Als je aan video’s denkt, dan denk je aan YouTube marketing. Ads op YouTube zijn daarom heel voor de hand liggend als je video marketing inzet. YouTube advertenties kunnen op drie verschillende manieren worden ingezet. De drie vormen van ads op YouTube zijn:

TrueView-InStream

  • Met deze YouTube advertenties worden kijkers meteen ondergedompeld in je content. Na vijf seconden kunnen ze beslissen of ze blijven kijken of de advertentie overslaan.
  • Je betaalt wanneer een kijker dertig seconden van je advertentie bekijkt (of de hele advertentie als deze korter is) of een interactie heeft met je advertentie.
  • Gebruik deze indeling als je je videoadvertentie wilt weergeven voor, tijdens of na andere YouTube-video’s

TrueView-Discovery

 • Deze YouTube advertenties worden weergegeven naast gerelateerde YouTube-video’s, in de YouTube-zoekresultaten en op de homepage van YouTube op desktops en mobiele apparaten.
 • Je betaalt wanneer een kijker op je advertentie klikt en je video begint te bekijken.
 • Gebruik deze indeling om mensen te bereiken op momenten dat ze openstaan voor ontdekkingen, wanneer ze naar video’s zoeken of door video’s browsen.

Bumper ads

   • Bumper ads duren maximaal zes seconden en worden voor, tijdens of na een andere video weergegeven. Kijkers kunnen bumper ads niet overslaan.
   • De kosten van bumper ads gaan per 1000 vertoningen (CPM).
   • Dit is geschikt voor een brede doelgroep met een korte en makkelijk te onthouden video.

Influencer marketing

Influencer marketing is enorm populair en wint terrein. Bereik via bekende of minder bekende mensen jouw doelgroep. Daarvoor moet je weten wie je doelgroep is, wat hun online gedrag is en naar welke influencers zij kijken. Je kunt ook kiezen voor micro-influencers. Dit zijn influencers met 1.000 tot 10.000 followers. De kosten van deze influencers zijn een stuk lager, maar kunnen door een specifieke niche erg aantrekkelijk zijn. Veel voorkomende video marketing via influencers is het reviewen van jouw product of dienst. Je hoeft de video niet zelf te maken, dit doet de influencer voor jou. Je hoeft alleen maar je product op te sturen of de influencer uit te nodigen om gebruik te maken van jouw dienst.

Video marketing bureau inschakelen?

Benut het maximale potentieël van video marketing


 

Video plan

 

Video productie

 

Video marketing

 

Video resultaat

Onze werkwijze met video marketing

Om het idee van video marketing in de praktijk te brengen werken wij volgens een heldere werkwijze, waarmee wij jouw video’s realiseren. Wij helpen je vanaf het idee tot het meten van de resultaten. Heb je al een video, maar presteert deze onvoldoende? Wij helpen ook bij video performance.

1. Doelstelling bepalen

Allereerst is het van belang om te weten voor welke doeleinden video marketing ingezet gaan worden, in welke fase van de customer journey dit is en welke actie de bezoeker tijdens of na het kijken van de video uit moet voeren.

Het type video wat je hiervoor maakt kan namelijk heel verschillend zijn. Een video om merkbekendheid te creëren is heel anders dan een video die moet leiden tot een lead of aankoop.

2. Doelgroep bepalen

Nu je weet wat je wilt bereiken, is het de taak om te bepalen wie je wilt bereiken. Dit is van invloed op welke manier de mensen aangesproken moeten worden in de video’s en waar de video’s geplaatst moeten worden. Heb je een jongere doelgroep? Dan zijn socialmediaplatformen als TikTok, Instagram of Snapchat goede kanalen om in te zetten voor video marketing. Maak je een video voor de zakelijke markt? Dan is LinkedIn een beter kanaal. De doelgroep wordt samengesteld in de vorm van persona’s, waarbij de demografische gegevens, interesses en online gedragingen meegenomen worden om de targeting te bepalen.

 3. Type video bepalen

Je bent eruit: video marketing moet toegepast worden binnen mijn bedrijf. Dan moet je goed nadenken over het soort video’s wat je gaat maken. Iedere fase van de marketing funnel heeft een ander doel en daarbij komt telkens een ander type video kijken. Deze type video’s kun je inzetten voor video marketing: productdemo, productlaunch video, bedrijfsvideo, introductievideo, instructievideo, klant testmonial, event video, whiteboard video, live video en webinairs.

Ieder type video levert zijn eigen bijdrage aan het stimuleren van de gewilde actie in de fase waarin de klant zich bevind. Als marketing bureau denken wij van tevoren al na over de distributie van de video: moet de video op de feed, story of op YouTube komen te staan?

4. Videoscript, storyboard en vluchtplan

De eerste fase van video marketing zit er op: er is een doel, een doelgroep en een plan. Vervolgens moeten de video’s gemaakt gaan worden. Daarmee beginnen wij altijd met een nieuw plan voor de video zelf, namelijk een videoscript, storyboard en een vluchtplan bij drone video’s.

Het videoscript is het complete project van de video, met alle informatie, randzaken en gebeurtenissen die in de video moeten komen. Tijdens het schrijven van het script moeten er belangrijke keuzes gemaakt worden, want niet alle ideeën passen er in. Het moet vervolgens in een chronologische volgorde komen, zodat de boodschap van de video op de beste manier overkomt.

Het storyboard wordt gemaakt om alle shots en scènes van de video te bedenken. Door alle ideeën van shots achter elkaar te zetten krijg je een storyboard. Dit geeft een beeld van hoe de video er ongeveer uit komt te zien. Een storyboard wordt gebruikt als blauwdruk van de video. Tijdens het schieten van de video wordt deze zo veel mogelijk aangehouden, maar als er spontaan een goed idee opkomt, wordt dat shot natuurlijk geschoten. Het storyboard is een handvat tijdens de opnames.

Flysome staat bekend om de drone video’s, dat is onze specialisatie. Bij het maken van een drone video komt een extra handeling kijken, dan moet er namelijk een vluchtplan gemaakt worden. Onze drone piloot moet namelijk weten waar hij wel en niet kan vliegen en hoe hij het object het best in beeld kan krijgen. Daarnaast hebben we te maken met lokale regelgeving rondom drones. Met een vluchtplan kan de dronevucht op een veilige en effectieve manier worden uitgevoerd.

5. Videoproductie

Licht, camera, actie! Alles is voorbereid voor de dag van opnames. De camera’s, microfoons en drone zijn ingepakt: op naar locatie. De video wordt in de hoogste kwaliteit opgenomen, de voorbedachte scripts worden gefilmd, de shots worden zo geschoten dat ze passen in het videoformaat en er wordt gelachen om de bloopers.

Na het schieten van alle beelden gaan we de studio in om een fantastische video te maken. Na een aantal revisies leveren wij een video op die helemaal voldoet aan jouw wensen.

6. Video distributie

Als de video klaar is, moet het nog op de juiste kanalen en op de juiste momenten worden ingezet. Gelukkig hebben wij hier vooraf al over nagedacht. De distributie van de video op de juiste kanalen is van cruciaal belang voor het aantal kijkers van de video, de betrokkenheid en de acties die hieruit volgen. Met een doordacht plan zetten wij jouw video in op de kanalen die het beste resultaat opleveren, zowel op eigen kanalen als paid kanalen. Hierover vertellen we je meer in het volgende blok.

7. Resultaten meten

Het is geweldig om een video te hebben die door veel mensen bekeken wordt, maar de resultaten van de video zijn pas goed als de gestelde doelstelling is behaald. Per fase van de customer journey en per type video worden andere resultaten gemeten, deze leggen we hieronder uit.

YouTube marketing

YouTube is hét platform voor video marketing. Zowel voor organisch verkeer en viewers als advertentiemogelijkheden. Wij helpen je graag bij het uitrollen van een YouTube strategie en het optimaliseren van jouw YouTube-kanaal. Wij zijn ook te vinden op YouTube met onder andere onze portfolio opdrachten, leuke drone video’s en meer. Abonneer je ook?

Resultaten meten van video marketing

Het belangrijkste aspect van de video marketing: resultaten. Per fase van de customer journey en per type video worden andere resultaten gesteld, op basis van deze criteria rekenen wij ze af:

1. See fase

De mensen die in jouw doelgroep zitten, maar jou nog niet kennen moeten je zien. Door middel van vertoningen en hoe kijkers interacteren kunnen we het succes van een video bestemd voor deze fase meten.

Deze metrics worden meegenomen:

 • Views
 • Vertoningen
 • Unieke gebruikers / unieke bezoekers
 • Brand awareness

2. Think fase

Bij de productoverweging worden verschillende metrics meegenomen, zoals de View-Through Rate en de kijktijd. Mensen die de video’s langer kijken zijn hoogtswaarschijnlijk meer geïnteresseerd in je product of dienst.

Deze metrics worden meegenomen:

 • View-Through Rate
 • Kijktijd
 • Toename van Brand Awareness

3. Do fase

Hier moet het gebeuren. De bezoeker moet op die koopknop of aanmeldknop klikken. Hier worden de harde conversies gemeten.

Deze metrics worden meegenomen:

 • Klikken
 • Telefoongesprekken
 • Nieuwsbrief aanmeldingen
 • Conversies
 • Offerteaanvragen

4. Care fase

In deze fase zijn terugkerende bezoeken en herhaalaankopen het belangrijkste uitgangspunt. Ook wil je deze mensen zo veel mogelijk betrekken bij je bedrijf en daarom zijn ook brand awareness en interactie met de video belangrijk.

Deze metrics worden meegenomen:

 • Remarketing
 • Kijktijd
 • View-Through Rate

Marketing plaformen en ROI meten

Per platform worden de resultaten van de video’s gemeten. Dit kan in Google Ads, Google Analytics, YouTube Analytics en de Facebook Business manager.

Ook het meten van de ROI (Return On Investment) is een belangrijk onderdeel. Hoewel het soms lastig te meten is welke bepaalde delen van de conversie toe te wijzen zijn aan de video, is het goed om een inschatting te maken wanneer de video zich terugbetaalt.

Hulp nodig met video marketing?

Het bedenken, maken en distribueren van video’s is een specialisme. Video marketing is echt een vak apart, waar niet iedere marketeer verstand van heeft. Ook dien je diepgaande kennis van verschillende marketing tools te hebben. Samenwerken met Flysome betekent een gespecialiseerde video marketing agency die jou helpt het maximale uit video marketing te halen. Onze specialist helpt jou graag met al je vragen. Vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen binnenkort contact met je op.

Veelgestelde vragen

Deze vragen worden vaak aan ons gesteld:

Wat is video marketing?

Video marketing is het inzetten van video’s als marketingmiddel om jouw merk, bedrijf, product of dienst te promoten op internet en daarmee specifieke resultaten te behalen. Video op zich is geen strategie, marketing, verkoop of doel, het is een middel om jouw strategie en doelstellingen te bereiken. Dit kan zijn: het verhogen van websitebezoekers, een hogere interactie of conversie op jouw website, bezoekers informeren, mensen jouw merk leren kennen of directe verkopen te realiseren.

Hoeveel kost YouTube ads?

Adverteren op YouTube kost gemiddeld tussen de €0,10 en €0,25 per view. Op YouTube betaal je vaak in CPM (cost per mile), dan betaal je per 1.000 views. De CPM in Nederlang ligt op een gemiddelde van € 2,-